Groeneschoolpleinen verhuist!

Vanaf juni 2020 zal deze website ondergebracht worden op de nieuwe site van springzaad!
Alle pagina's van deze site kan je ook daar vinden, in een nieuw jasje.

Ga nu naar de nieuwe groeneschoolpleinen site op springzaad.nl!

Home | Groene schoolpleinen

Home

Saaie tegels op een kaal schoolplein, voetballende jongens maken de dienst uit, nergens een plekje om te scharrelen of je te verstoppen. Leerlingen die rennen, vechten of zich vervelen. Meer niet. En elke dag weer. Maar zo hoeft het niet te gaan.

 

Een schoolplein kan veel meer zijn dan een pauzeplaats of een overblijfplek. Het kan een groen schoolplein worden, een speel- en leerlandschap als het ware. Een soort buitenlokaal met diertjes, planten, struiken en bomen. Wilt u ook een groen schoolplein? Waar kinderen op zoek gaan naar lieveheersbeestjes, pissebedden en vette rupsen? Verstoppertje spelen achter bomen en in struiken? Een schoolplein waar kinderen weer in contact komen met de natuur. Waar kan worden geklommen en geklauterd. Waar zij kunnen ontdekken en zich kunnen verwonderen. Op een groen schoolplein draait het even niet meer om de virtuele wereld, maar vooral toch om de echte.

 

Zo'n groen schoolplein spreekt waarschijnlijk tot ieders verbeelding. Het geeft kinderen elke dag de kans op natuurbeleving en biedt mogelijkheden voor natuureducatie. Een groen schoolplein brengt creativiteit, rust, ontdekking en veelzijdige beweging samen. Daarnaast draagt een groen schoolplein bij aan het behoud van soorten planten en dieren, de biodiversiteit. 

Moestuinieren met kinderen

Wil je het groene schoolplein ook gebruiken om met de kinderen te moestuinieren? Kijk dan bij 'nieuws', Kort geleden zijn n.a.v. het onderzoek "Jong Leren Moestuinieren' zowel een brochure voor het basisonderwijs als een rapport over dit thema verschenen. Deze zijn via deze website te dowloaden. 

 

Veelgestelde vragen

Projecten op de kaart

SPRINGZAAD

De speelnatuurpioniers van Springzaad - meer ruimte voor natuur en kinderen (opgericht in 2001) werken nauw samen met GROENE SCHOOLPLEINEN, en maken beiden deel uit van OASE-NETWERK.

Filmpjes

Bij iedere stap in het stappenplan vindt u een filmpje met ervaringen van leerkrachten en ouders.

Bekijk hieronder alvast een korte film van kinderen die spelen op een groen schoolplein en luister naar het enthousiaste commentaar van leerkrachten en ouders.

 

Jurjen van Loon ging in 2012 op zoek naar Groene Schoolpleinen die mede door de ondersteuning van Fonds 1818 zijn gerealiseerd en praatte met kinderen en leerkrachten.

Het programma Groene Schoolpleien van Fonds 1818 is inmiddels afgerond. Scholen in het Fonds 1818 gebied kunnen nog wel een aanvraag indienen via de reguliere aanvraagprocedure. Zie www.fonds1818.nl. 

Bovenstaand filmpje laat zien hoe ze de vergroening van hun schoolplein op de Vrijeschool De Meander in Nijmegen hebben aangepakt.